Småland, Kalmar län, Tjust härad
Tjustdräkten skapades på Norra Kalmar läns Hemslöjdsmagasin till VimmerbyutstälIningen 1920. Teckningslärarinnan Hedvig Salenius i Västervik komponerade i samarbete med dräktspecialisten, amanuensen vid Nordiska Museet, Gerda Cederblom, en Tjustdräkt, som syddes på Hemslöjden i Västervik.
Det fanns inte bevarat en enda gammal Tjustdräkt elIer dräktdetalj, varför fröken Salenius slöt sig till dräktens utseende av bevarade dräktdelar från Pelarne socken.
Till Västerviks stads 500-års jubileum 1933, iordningställdes den år 1920 framtagna dräkten. Det bildades sykretsar i de olika socknarna, där medlemmarna fick sy sina egna dräkter. Kulmen på dessa förberedelser nåddes vid jubileumshögtidligtieterna år 1933 i Västervik, då 600 flickor från 20 socknar paraderade i sina nysydda Tjustdräkter inför kung Gustav V.
Kvinnodräkt
Förklädet och överdelen:
När Kalmar läns Hemslöjd övertog Västerviks Hemslöjd fanns det två förkläden till Tjustdräkten. Dels ett vitt tuskaftat bomullsförkläde, dels ett gråfärgat grovt tuskaftat förkläde med tryckt mönster i blått, brunt och orange.
Det tryckta förklädet ansågs felaktigt och ej autentiskt varför det helt slopades.
Hemslöjden i Kalmar tyckte det vita bomullsförklädet var för sladdrigt och skapade därför ett nytt. Detta ägde rum så sent som 1974. Det nya förklädet går tiIIbaka på ett tygstycke, som Hemslöjden i Västervik hade i sitt arkiv. Det nya förklädet är av grov bomull, randat på längden i grönt, blågrönt och vitt.
Vitt förkläde har emellertid alltid använts vid högtidligare tillfällen och många kunder vilI ha det, varför Hemslöjden nu planerar att väva upp ett helvitt förkläde, parallellt med det grönrandiga, som inte skall vara så sladdrigt.
Samtidigt med dessa omändringar av förklädet bytte man ut kragens kantspets på överdelen. Tidigare var kragen kantad med en 2 cm bred mellanspets, men då det naturIigtvis vore lämpligare med en uddspets på kragen övergick man till en dylik. Spetsen har precis samma mönster bara det att den också har uddar. Uddspetsen är dock något glesare med tunnare trådar.
Kjol:
Midjekjol av mörkgrön halvylle med grönt bomullsgarn i varpen och inslag av grönt yllegarn. Kjolen är veckad mot en 3, 5 cm bred Iinning. Mitt fram är det ett 16 cm slätt parti utan veck, som fortsätter i veck åt sidorna och möts mitt bak. De fyra första vecken är 4 cm djupa och blir sedan hälften så stora, 2 cm. Kjolen består av ett enda stycke som är ihopsytt i ryggen med ett 23 cm långt sprund som knäpps med hakar och hyskor. Nedtill en 6, 5 cm bred fåll som är uppsydd för hand. Kjolens längd från golvet bör vara 20 cm.
Livstycke:
Livstycke på längden randat halvylle med oblekt bomullsgarn i varpen och gulvitt, laxrosa, mörk rosa, rött, mellangrönt och mörkgrönt yllegarn i inslaget.
Livstycket snöras ihop framtill kant i kant med 12 stycken tränsade hål i vitt lingarn och ett rött band, 1 cm brett, i ripsbindning. Bandändarna är försedda med små silverspetsar, av en längd av 4 cm, för att underlätta snörningen.
Skört runtom i nedkanten med skörtsprund i ryggen och på framstyckena. Ryggstyckets 3 sömmar avslutas i nedkanten med skörtsprund. Framstyckena har bröstsöm som i nedkanten avslutas med skörtsprund. Livstycken saknar söm i sidan men har i nedkanten en infälld lapp, som tillsammans med bröstsömmarnas skörtsprund bildar ett skört på framstycket.
Nedkant, skörtsprund, framkanten, halsringning och ärmhål är kantade med en mycket smal röd bomullssnodd. Längs framkanterna, mellan själva ytterkanten och snörhålen, uppifrån halsringningen nedtill skörtets början är det instucket en fjäder, ungefär 1 cm bred. Samma fjäder är också instucken i ryggspegelns sidosömmar. Foder av oblekt tuskaftad bomullsväv. Fodret är klippt lika som västdelarna och sedan är ryggsömmar och bröstsömmar sydda var för sig och fodret är därefter stofferat för hand.
Förkläde:
Nedkanten bredd: 81 cm
Knytbanden längd: 160 cm
Knytbandens bredd: 1, 7 cm
Förkläde av halvlinne med varp av bomull och inslag av Iinne. Randat på längden med ränder i blågrönt, mossgrönt och vitt. Förklädet är rynkat mot ett 1, 5 cm brett knytband. Midjebandet är lagt dubbelt vid rynkningen och sytt för hand medan själva knytbanden är enkla (ej vikta).Långsidorna är fållade för hand med en O, 5 cm bred fåll. Nedkanten har ett 3 cm brett upplägg, handsytt. Förklädets längd från kjolkanten skal I vara 5 cm.
Överdel:
Överdel av vit tuskaftad hellinne med vita broderier på axelpartierna och framstyckena. Rak krage (bredd 8 cm), kantad med en 3, 5 cm bred knypplad uddspets.
Långa ärmar med spjäll och ärmledslinningar som mäter 5 x 23 cm. Ärmledslinningarna går i ett med tyget på ärmarna och är rynkade i smock som bildar ett geometriskt mönster. De knäpps med två handsydda knapphål och två trådknappar. Fodrade med hellinnetyg.
Ärmen är sydd mot axeln utan rynkor och är vid axelpartiet broderad med plattsöm i vitt moulinégarn. Åttaflikiga blommor tillsammans med geometriskt mönster. Det broderade partiet mäter 27,15 x 4, 5 cm.
Framtill vid knäppningen är framstyckena broderade i plattsöm med vitt moulinégarn. Uppifrån kragen ned till bröstlinjen. Ungefär samma mönster som på axeln, fast i något mindre skala (23, 5 x 2, 5 cm).
Knäpps framtill, kant i kant, med 4 stycken tränsade öglor och trådknappar dolda under broderiet. Framkanterna är fodrade med en 1 cm bred remsa vitt hel I inne, som är vändsydd och fästad för hand på avigsidan. Nedkanten fållad, O, 5 cm bred fåll.
Tjust sommardräkt
Efter ett nyvaknande intresse av Tjust sommardräkt har Svenska Ungdomsringn och Hemslöjden arbetat med framtagning. av dräkten från de originaldelar, som finns bevarade på Nordiska Museet i Stockholm. Gunilla Morell har utarbetat möniter och beskrivning till dräkten.
Dräkten är sammanställd av dräktdelar från norra Tjust. Den är ett tidstypiskt exempel på hur det borgerliga modet snabbt spreds till allmogen.
Livkjolen är i randigt halvlinne från Gärdserum sn. Det berättas från anteckningarna ”det var en vanlig form av hvardagsdräkt från 1840. Man begagnade till livkjolen linne med långa ärmar samt en halsduk nedstoppad under lifet”. Livkjolens snitt går tillbaka till empiremodet med dess korta liv och.högt sittande midja.
Halskläde: Från samma hem finns det ett vitt halskläde, som är vävt av tunt bomullsgarn med tätare ränder i bården.
Bindmössan är liten och av blått siden med blått tambursömsbroderi. Den är från Gärdserums sn och är kantad med ljusblått sidenband. Nackrosetten är av ljusblått sidenband.
Stycket: Tyllbroderi på bomullstyll, originalet kommer från Dalhems sn. Stycket skall vara stärkt och formpressat efter huvudet och skall ligga löst under mössan.
Överdel: Då det inte finns någon bevarad överdel, lämnar vi ett förslag till särk, som har ett tunnare linne i den övre delen och ett grövre linne .till nederdelen. Den är sydd av raka stycken med kilar.
Förklädet är tidstypiskt köpetyg av vit linong, tunt material med vävt mönster.
Strumpor vita
Skor svart pumpsmodell (låg bred klack)
Kalmar och Västervik 1983
Mansdräkt
En manlig Tjustdräkt är konstruerad efter kvinnodräktens tyger.
Byxa (knäbyxa)
bomull/sämskat skinn
L 73 cm
L 44 cm (grenen)
Snäva knäbyxor av gul bomullsväv (mollskinn) med lucka, knälinning och knäsprund, som knäpps med tre runda metallknappar. Knappen är plan, ej välvd och har en diameter på 1,8 cm. Byxbenet avslutas med en 2,5 cm bred slå som är vikt och går utanför i sidan. Slejfen har tre snörhål, tränsade med gult pärlgarn. Aven knapphålen i knäsprundet är tränsade med gult pärlgarn. Lucka framtill som knäppes med fem knappar i midjelinningen, varav den mellersta knäppes med samma knapp som linningens nedersta knapp. Byxluckans överdel är fodrad med en bred slå (5 cm) av tyget och dess sidor är invikta och bildar liksom fickor.
Samtliga knapphål är tränsade med gult pärlgarn. Knapparna till luckan är små beige runda knappar med en diameter av 1,5 cm. I ryggen är linningen försedd med sprund med kropp på båda sidorna.
Väst
halvylle
L 56 cm
Väst av på längden randigt halvylle med varp av bomull och inslag
av grönt och svart ullgarn.
Rak modell, dubbelknäppt med 10 st knappar av vitmetall. Platta med en diameter av 1,8 cm. Den ena knappraden sitter endast som deoration, knäpps ej med knapphål. Slag i halsen med en 4 cm bred ståndare i halsen. Stolpfickor. Framstyckena är infodrade med det randiga tyget, cirka 1 dm. Ryggstycket har mittsöm med sidosömmar som är något insvängda i midjan. Fodrad med grå tuskaftad bomullsväv. Fodret är tillklippt efter de olika delarna. !hopsytt för sig på maskin, vändsytt i nedkanten och vändsytt i nedkanten, framstyckena och ärmhålen, samt stofferat fast i halsen. Knapphålen är tränsade med skarp grönt pärlgarn. Detta är emellertid
enligt en anmärkning fel. Det skall vara svarta knapphål eller samma gröna som i tyget.
Text och bildmaterial från Kalmar läns hemslöjd.
Besökares och organisationers uppladdade bilder
Tygprover
Bilder från Kalmar läns hemslöjd
Informationsfiler
Tidningsklipp
Inget material publicerat ännu.
Bevarade plagg och annan historisk information
Inget material publicerat ännu.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.