Brunsta

När dräktintresset växte på 50-talet och önskningarna om framtagandet av egna sockendräkter ökade, bildade Södemanlands läns Hemslöjdsförening en Dräktkommitté för att försöka möta efterfrågan. Landsantikvarie Ivar Schnell skriver:

“Under hösten och vintern har kravet på att få fram sockendräkter i Björkvik, Stigtomta, Tunaberg, Lunda o.s.v varit särskilt starkt, och kommitténs förslag föreligger nu. Det har genom forskningar kunnat konstateras, att man icke haft någon särpräglad dräkt i dessa trakter, åtminstone inte så länge att det spårats i bouppteckningar, resebeskrivningar eller i bildmaterial. Kommitténs enda möjlighet har då varit att söka få fram en avbildning av en kvinna från Jönåker, vars dräkt skulle kunna kopieras och sedan begagnas i häradet. En avbildning av en sådan dräkt med en viss särprägel hittade landsantikvarie Schnell för ett 15-tal år sedan i ett uthus vid Brunsta i Nikolai socken, granngården till Skavsta , där flygflottiljen är förlagd. Målningen är gjord på en tjock träpannå som troligen smyckat stora salen på Brunsta. Målningen är i och för sig ett unikum, då sådana bondska målningar praktiskt taget är okända från Sörmland.

På bilden syns ett dansande par, och det är kvinnodräkten som intresserar oss. Man kan inte säga att denna dräkt varit karakteristisk för Jönåker eller Nikolai socken. Det kanske var det enda exemplar av dräkten som överhuvudtaget syddes. Kanske t.o.m målaren tagit sig vissa friheter då det gällt att återge den ursprungliga dräkten. Men den enda möjligheten att ge häradet en dräkt med anknytning bort i tiden har ansetts vara att kopiera denna dräkt och kalla den, inte för Jönåkersdräkten utan för Brunstadräkten, avsedd för Jönåkers härad.”

Anna-Greta Påhlman, föreståndarinna för Hemslöjdsmagasinet i Nyköping utarbetade dräkten som var klar 1955.


Södermanland, Jönåkers härad

Information – Beskrivning

Kjol: Tyget är vävt i liksidig kypert med varp av grön bomull 30/2 och inslag av redgarn i en mörkare grön nyans. Kjolen är tätt rynkad mot ett invändigt linningsband av oblekt linne. Knäpps med hake och hyska. Sprund med invändig ficka.

Livstycke/väst: Tyget är vävt i spetskypert med varp av tegelfärgad bomull 30/2 och inslag av rostrött lingarn. Längsgående sömmar och insnitt, skört. Foder av tyg i samma bindning som förklädestyget. Snörning fram med guldgul eller tegelfärgad snodd genom 6 par påsydda metallringar. Isättning bakom snörningen av linnetyg vävt i fantasibindning i oblekt och gult. Vändsydd, fästs i öglor på insidan av livstycket med hakar.

Överdel: Vitt linne i tuskaft. Rund hals, knäpps fram med tryckknappar. Lagda veck på ärmen vid axel och knäppta rynkor mot ärmlinning som knäpps med länkknappar i silver. Lös krage med stripade rynkor mot halslinning som knäpps med brosch i silver. Korsstygnsbroderier i tegelrött och grönt på hals- och ärmlinningar.

Förkläde: Vitt halvlinne, vävt i sålldräll med bomull i varp och lin i inslaget. Lagda veck mot band som också bildar knytband. Bandet vävt i bomull i grönt, gult, tegelrött och vitt.

Huvudbonad: Bindmössa i svart konstsiden med tambursöm/kedjestygnsbroderi i silke i gula och gröna nyanser. Tyllstycke med trätt mönster.

Smycke: Silversölja med fem rombiska hängen av silversmeden Artur Ohlander i Bergshammar. Han har även gjort knapparna i silver.

Till dräkten bärs vita strumpor och svarta skor.)

Besökares och organisationers uppladdade bilder


Södermanland, Brunsta. Alice Thorsell och Annika Bengtsson i Brunstadräkter. Alice bär en dräkt sydd på 60-talet av Ingrid Nylund, senare Almén. Annikas dräkt tillhör Tuna Hembygdsförening. Bild tagen i samband med projektet “Sörmländska Bygdedräkter” 2024. Fotograf Karin Edlund.
Södermanland, Brunsta. Bindmössa klädd med svart siden med tambursömsbroderi i silke i gröna och gula nyanser. Stycke av tyll med trätt mönster. Löskragen i tunt linne har korsstygnsbroderi på kragkanten. Bild tagen i samband med projektet “Sörmländska Bygdedräkter” 2024. Fotograf Karin Edlund.

Södermanland, Brunsta. Ung kvinna iförd Brunstadräkten på Nyköpingshus under 1950-talet. Vykort från Södermanlands läns hemslöjdsförening från 1950-talet. Foto: Eric Kling “SLM P2021-0215 – Brunstadräkten, 1950-tal” Sörmlands Museums samlingar

Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)

Södermanland, Brunsta. Vävprov och vävsedel till linneväv på 6 skaft. Tyg till isättning, Brunstadräktens livstycke. “SLM 39533 3-Linneväv, Brunstadräkt,1955”, Sörmlands museums samlingar.
Södermanland, Brunsta. Vävprov och vävsedel till västtyg tillhörande Brunstadräkten. Källa: “SLM 39533 2-Västtyg, Brunstadräkt, 1955”, Sörmlands museums samlingar.
Södermanland, Brunsta. Vävprov och vävsedel till kjoltyg tillhörande Brunstadräkten. Källa: “SLM 395331-Kjoltyg, Brunstadräkt, 1950-tal”, Sörmlands museums samlingar.
Södermanland, Brunsta. Handvävt förklädesband i dräktens färger.
Södermanland, Brunsta. Broderimönster och silkesgarn till bindmössa.

Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Södermanland, Brunsta. Målning från Brunnsta, eller Brunsta, Nicolai socken. Målad på furubrädor, konstnär okänd. Ovanför bilden står det: “Jag Är Väl Intet Mycket Ung dock Vill Jag dig förnöja Och Med dig Springa Om lik Som Jag Skulle flyga”. “SLM 4103-Oljemålning från Brunnsta, dansande allmogepar, tidigt 1800-tal”. Sörmlands museums samlingar

Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information