Björkviksdräkten
Arbetet med att ta fram en dräkt påbörjades i slutet av 70-talet, den var färdig 1981. 1985 fick dräkten även en manlig variant.
I en redogörelse för arbetet med dräkten skriver arbetsgruppen:
”Av undersökningar som bedrivits av Björkviks Hembygdsförening framgår att det inte funnits något gemensamt dräktskick i socknen. Björkvik saknar av allt att döma en egen genuin folkdräkt.
En kommitté tillsattes, vars syfte var att arbeta fram en dräkt, så att den beträffande kvalitet och utformning i görligaste mån skulle knyta an till bygdens kultur och tradition. Björkviksdräkten är således en ren konstruktion, vars funktion är att bäras som symbol för gemenskapen i bygden.
Vid framtagningen av Björkviksdräkten har material välvilligt ställts till förfogande av många nuvarande och före detta Björkviksbor.”
Det var många som ville ha dräkt när den togs fram, främst på grund av bygdens folkdanslag. Därav även intresset för en herrdräkt. Björkviks folkdanslag fanns 1980–2000 och var mycket aktiva. De reste runt mycket i Sverige och även i Tyskland. Vid samkväm bars alltid dräkt.
Information – Beskrivning
Kvinnodräkt:
Kjol: Mörkblått bomulls- eller halvylletyg vävt i Björkviksdräll, ett vävslag med mycket stor förankring i bygden. Kjollängden skall vara 15 cm från golvet.
Livstycke: Bomullstyg, randigt i mörkblått, rött, grönt, gult och vitt. Vävt i liksidig korskypert (drapp) Inspirerat av tygprov från trakten. Snörning fram. Fodrat med oblekt linne.
Förkläde: Oblekt bomull i varp och botteninslag med färgade bårder. Ett flertal förlagor finns från trakten, många har ett förkläde med anor från den egna släkten. Förklädet ska vara 5 cm kortare än kjolen.
Särk: Lång, med kilar i sidorna, i bomull eller linne. Kråksparksbroderi på ärmlinningar och krage. Alternativt bärs en kortare överdel, utan kilar i sidorna. För övrigt samma modell som särken. Hopfäst i halsen med en silverbrosch.
Huvudbonad; Blå, grön eller svart bindmössa med broderat stycke i tyll, eller huvudduk kopierad efter någon av de fem dukarna som kom fram vid inventeringen.
Till dräkten bärs vita strumpor och svarta skor.
Herrdräkt:
Västen är gråblå med diskret rutmönster i vitt och rött i en sammansatt bindning av kypert och panama. Smala slag. Enkelknäppt med handgjutna tennknappar.
Byxorna är blå, av den bredluckiga typen med “grötsnörning” bak. Tycker man att byxorna blir för varma, finns också en vit sommarbyxa i knäkort eller långt utförande att välja på.
Vit skjorta i bomull eller linne, ståkrage, kråkspark på ärmlinningar och krage samt sydda rynkor vid ärmlinningarna. Knäpps med trådknappar.
Vita strumpor, svarta skor och halsduk i valfri färg.
Besökares och organisationers uppladdade bilder
Tygprover
Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)
Informationsfiler
PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.
Tidningsklipp
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo
Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.