Information – Beskrivning
Bolstad äldre mansdräkt
På 1920-talet syddes en manlig dräkt upp till Bolstads folkdanslag.
Skräddaren var från trakten och hette Albin Lundgren. Man fann ett passande möbeltyg till väst. Troligt är att man sneglat på Toarps mansdräkt, då dessa i många stycken påminner om varandra. Någon förlaga har inte funnits. Minst fem dräkter har sytts upp.
Beskrivning av mannens dräkt:
Mössa: Ingen förlaga.
Skjorta: Vit linneskjorta med brodyrband runt handlinningar och krage. (Vita bomullsband med rödrosa brodyr.)
Väst: Randig i övervägande rostrött med en bredare grön rand, samt smalare ränder av vitt, grönt turkosblått samt lejongult Linnefodrad. Enkelknäppt med 8 platta mässingsknappar och en stolpficka på vardera sidan. Liten ståkrage. Något uppskuren bak, och nedskuren framtill.
Byxor: Gula knäbyxor i mollskinn, med gylf . ( knäppes med tre hornknappar.) Inprovningar bak. Spänntamp med västspänne (liksom i benslut). Mässingknappar i fickornas kanter samt en mitt på, en ovanför gylfen och en på var sida mellan gylf och fickkant ( placeringen synes likna luckknäppning). En dito på var sida om mittsömmen bak.
Strumpor: Naturvita i ylle. Skor: Svarta läderskor.
Källa: Nils Gustavsson ” på Tryta” och Birgitta Eriksson Nygårdsåker.
Bolstad yngre mansdräkt
1948 tog musikdirektör Erik Kjell, på begäran av Dalslands spelmansförbund, sig an arbetet med att rekonstruera en manlig Dalslandsdräkt. Denna skulle vara klar till storspelmansstämman i Bengtsfors 1950, då Bolstads folkdanslag (EUF) skulle medverka. Anna-Maja Nyle’n vid Nordiska Museet har angivit ett utlåtande om dräkten som ” en god och vettig dräktrekonstruktion” av dräktförhållandena i Dalsland. Särskilt framhålles att däri lagts sunda synpunkter på den praktiska användningen av denna och rekonstruktionen betecknas som ”vettig och möjlig”.
Karin Persson, som var lärarmaka i Erikstad och mycket dräktintresserad, vävde tyget, och uppsömnaden av ett tiotal dräkter skedde på olika lokala skrädderier då det var bråttom med att få dräkterna färdiga i tid. Nils berättar att hans skjorta syddes av Evan Gustavsson , skräddare i Brålanda, Karl Strömberg skräddare i Erikstad och västen av skräddare Rapp i Mellerud.
Den manliga dalslandsdräkten, ursprungligen stammande från den karolinska dräkten, beskrives på följande sätt:
Långrock: av indigofärgat blått kläde ( eller vadmal) utan krage eller slag, räckande nedom knät. Knäppes framtill med en enkel rad platta tennknappar, slutande ungefär vid midjan. Ev. fickor på rockens insida. Långrocken var enligt gammal tradition ett privilegium för de vuxna männen ( egentligen för självägande bönder), ynglingarna och pojkarna sakna rock eller bära dylik utan skört, nämligen jacka ( i övrigt samma material, snitt och färg).
Väst: av randigt ylle, eller halvylle, färg engelsk röd (rostrött) med smala svarta ränder, linnefoder, knäppt högt i halsen . Krage saknas. Två knapprader av mässing.Två mässingknappar bak. Alternativt gul sämskskinnsväst.
Byxor: av sämskat skinn. Knappar av mässing eller knäspänne av silver. Alternativt blå byxor av kläde eller vadmal. Samma snitt. Tennknappar, klädda knappar eller silverspännen
Huvudbonad: mjuk svart filthatt med platt kulle, eller hög hatt av svart ullfilt, ev. med band och silverspänne framtill. Om sommaren samt för pojkar och ynglingar, svart” trindhätta” (kalott) sydd av kilfoniiiga stycken.
Skodon: Svarta lågskor med spännen av tenn eller silver.
Strumpor: av vitt eller gråblått (ev. ljusblått) ullgarn. De vita endast till sämskskinnsbyxor, de blå endast till de mörkblå byxorna.
Ev. ytterplagg: ”slängkappa” av svart kläde eller vadmal. Nedvikt krage. Fasthålles av silverspänne.
Källa: ELA 1950 samt Nils Gustavsson på ”Tryta”.
Erik Kjell är inne på samma linje som Ernst Klein, som ansåg att Karl XII:s uniform blev i flera årtionden ett mönster för svenska bönders klädedräkt i mellersta och södra Sverige. Till yttermera visso påminner Kjell om förefintligheten av en dalsländsk dräkttradition.
Källa: Hembygden dalsland 1958 A.G. Bördh.
Carin Ljung har bidragit med informationen.
Besökares och organisationers uppladdade bilder
Bilder med beskrivande bildtexter (gärna årtal när dräkten på bilden syddes)
Tygprover
Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)
Informationsfiler
PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.
Tidningsklipp
Tidningsklipp där dräkten visats i media
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.