Sedan 1985 har Bromma en egen bygdedräkt. Idén till denna föddes 1981 hos några kvinnor i Norra Ängby. Dräkten presenterades ingående i 1986 års utgåva av Bromma-boken.
Temat i kompositionen är luktviolen som är karakteristisk för området. Idén till detta korn från en dagsvers i Dagens Nyheter av Alf Henriksson, bosatt i Södra Ängby.
Violens färger, kronbladens blå och violetta, pistillens gula och bladens gröna går igen i olika delar av dräkten. Luktviolen är naturtroget avbildad på broschen vars tillverkare av en slump också kommer från Åkarp!
Information – Beskrivning
Skjorta: Vit bomull. Broderi i kedjestygn, stjälkstygn, knutar, langettstygn på krage, manschetter och vid vänstra axelsömmen. Det sistnämnda består av ett hjärta med dräktägarens initialer.
Livstycke Blå. Bomull i varpen, lin och ull i inslaget. Vävd i spetskypert. Fodrad med bomullstyg. Söljor av silver.
Kjol: Blåmelerad, vävd i 2-trådigt ullgarn, sydd med lagda veck. Skodd på insidan av linning och fåll med bomullstyg. Kjol-längd 25 cm från golvet.
Förkläde: Bomull. Randat i luktviolens färger på oblekt botten. Bomullsgarn 16/2. Förklädesband med tofs. Förklädets längd 7 cm från kjolkanten.
Huvudduk: Bomull. Vitt med svag rutning i två av dräktens kulörta färger.
Väska: Vit nappa med applikationer av specialfärgat ylletyg. Motiv: stiliserad luktviol. Silverbeslag.
Strumpor: Vita
Skor: Svarta
Besökares och organisationers uppladdade bilder
Tygprover
Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)
Informationsfiler
PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.
Tidningsklipp
Tidningsklipp där dräkten visats i media
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.