Folkärna


Information – Beskrivning

Fritextfält (gärna information om när, hur och av vem dräkten togs fram, utförlig information kan byggas som separat stycke med egen rubrik)


Den kvinnliga dräkten rekonstruerades åren 1904 – 1906. En del detaljer och tillägg beslutades åren 1967 – 1968.

Kjol av grönt helylle kypert. Längd 25 – 28 cm. från golvet. Vidd minst 2,80 meter. Kjolen är veckad med vecken lagda bakåt samt ett rynkparti mitt bak. Den är försedd med linning, som knäpps fram åt vänster sida. En 6 cm. bred röd remsa av samma tyg som livstycket är påsydd 7 cm. från kjolens nedre kant.

Livstycke av rött helylle tuskaft med kant av kjoltyget. Livstycket skall gå ned ungefär 5 cm. utanpå kjol och förkläde och sys på så att tyget bildar utbuktningar i sidorna och mitt bak. Hopsnörningen sker med en snodd i samma färg och helst samma material som kjolen. Snodden trädes nedifrån och upp genom fyra par söljor av silverlegering, vilka är fastsydda med grön tråd. Under snörningen är en lapp av tyget fastsydd.

Överdel av vitt linne tuskaft med eller utan krage. För överdel att användas vid högtidliga tillfällen kan handlinningen vara försedd med en knypplat udd-spets. Denna sys fast en bit in på linningen så att endast själva udden kommer nedanför. För enklare överdel sys handlinningen med uddar av linnetyget.

Förkläde alternativ 1 av vitt hellinne tuskaft med traditionella broderier i vitt lingarn.
Förklädet bör vara 7 cm kortare än kjolen, d.v.s. det skall täcka den röda remsan på kjolen. Bredd 78 cm. Tyget veckas mot en linning av samma tyg med knäppning i midjan. Vecken skall ligga från mitten och utåt sidorna. Fållarna sys med s.k. tandrad (hålsöm). Nedre fållens bredd 5 cm, sidofållarna ca.. 1,5 cm breda. Broderierna bör börja 8 cm. från nedre kanten och c:a 4,5 cm från sidorna. Bäres vid högtidliga tillfällen.

Förkläde: alternativ 2 av vitt halvlinne, randigt i korndräll och tuskaft. Längd och bredd som alternativ 1. Tyget bör vara 85 cm färdigt, och bredden tages som längd. Linning c:a 2,5 cm av samma tyg som knäppning i midjan. Förklädet sys med veck, som lägges från mitten och utåt sidorna. Nedre fållens bredd högst 5 cm och sidofållarna 0,7 cm breda. Fållas för hand.

Halskläde alternativ 1 Krage av vitt hellinne tuskaft med samma broderi som på förklädet. Kragen är försedd med linning mot halsen med en bredd av 3 – 4 cm i vilken är sytt två knapphål. Dessa skall placeras i linningens nedre kant. Knäppes med speciell kragknapp. Kragens bredd 22 cm. från linningen. Nedre fållens bredd 3 cm framfållar 1,5 cm (Följer förklädets sidofållar). Fållas med s.k. tandrad. Bäres vid högtidliga tillfällen.

Halskläde alternativ 2 Krage av vitt halvlinne, samma tyg som i förklädet, alternativ 2. Samma storlek och modell som kragen alternativ 1.

Halskläde alternativ 3: Sidenschal. Rekommenderas att bäras till förkläde alternativ 2.

Mössa. Bindmössa av rött eller grönt siden broderad med silke i kedjestygn.

Stycke av tyll med trädning eller en bred knypplad spets.

Väska av rött ylletyg, samma tyg som i livstycket. Mönstret är utskuret i det röda tyget och har grönt bottentyg (samma tyg som i kjolen). Broderi i gult och svart lingarn. Sämskskinn på baksidan och till kantning. Väskan är monterad på en hake av mässing, med vilken den fästes i kjollinningen i höger sida till hälften dold av förklädet.

Strumpor röda.

Skor svarta med plös och spänne.

Smycken kragknapp av silver eller mässing. Manschettknappar av silver eller mässing.

Ytterplagg. ”Utanpåtröja”. Modell och randning enligt en gammal tröja, som finns bevarad i Folkärna gammelgård. Bottenfärg svart eller grön.

Beskrivningen utarbetad år 1968 av Folkärna sockendräktkommitté i samarbete med hemslöjdskonsulent Liv Trotzig.


Den manliga dräkten återupptogs samtidigt som den kvinnliga omkring år 1906.

Jacka av mörkblått ylle, tuskaft. Jacka har nervikt krage och slag, är dubbelknäppt med fem + fem mässingsknappar, har sprund och två knappar bak. Ärmarna har sprund och en knapp på varje ärm. Inskurna, raka fickor med slå.

Väst av rött ylle tuskaft. Västen har ståndkrage med slag, är enkelknäppt med nio mässingsknappar. Den har två skört bak och raka fickor. Innerfickan kan sys på jacka eller väst för den som så önskar.

Byxor av gult sämskskinn eller mollskinn. Byxorna är sydda med lucka fram. Luckan är knäppt med fyra stora knappar och två små. Linningen eller slån upptill är tämligen bred och knäppt med två stora knappar. Vid knäna knäppes byxorna med sex mässingsknappar och spänne. En halvcirkelformad lapp är fastsydd nedom linningen
vid spännet.

Skjorta av vitt linne med nervikskrage och jämna, arbetade veck vid ärmlinningarna. Dessa knäpps med samma manschettknappar som används till kvinnodräktens överdel.

Band till rosett av bomull, randigt i färgerna r:att, svart, grönt och gult. C:a 3 cm brett.

Långrock av mörkblå vadmal. Rocken har ståndkrage och är knäppt med hyskor och hakar. Den har sprund bak. Rockens länd skall avpassas så att den går över byxornas linningar.

Strumpor mörkblå.

Skor svarta med silverspännen.

Huvudbonad till högtid; svart hatt rakkullig med band om kullen i samma färger som rosettbandet men smalare än detta. Knyts med rosett i sidan. Till långrock användes alltid hatt. Till vardags; mössa av rött ylle, tuskaft, samma tyg som i västen. Mössan är sydd med två uppslag och bäres så att ett uppslag sitter fram och ett bak och sprunden i sidorna.

Beskrivningen är utarbetad år 1969 av sockendräktskommittén utökad med två manliga ledamöter och i samarbete med hemslöjdskonsulent Liv Trotzig.


Besökares och organisationers uppladdade bilder

Bilder med beskrivande bildtexter (gärna årtal när dräkten på bilden syddes)
Vi bearbetar bilderna genom att lägga på metadata för att möjliggöra sökningar.
Om många bilder laddas upp kommer bilderna på sikt att placerar på ”tidslinje” för att besökare ska kunna se hur dräkterna förändrats under 1900-talet.


Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo

Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information