Frändefors


Information – Beskrivning

Fritextfält (gärna information om när, hur och av vem dräkten togs fram, utförlig information kan byggas som separat stycke med egen rubrik)


Dräkten komponerades mellan 1975 – 1977.
Hembygdsföreningen i samarbete med Vuxenskolan ordnade en studiecirkel i folkdräkter. Forskning efter gamla klädesplagg, bl. a ett besök på Nordiska museet, gav inget resultat.
Ett täcke som varit en klänning, klänningens ägare föddes 1844. Ett förkläde och en bit tyg, som varit en kjol, kjolens ägare föddes 1812.
Detta blev grundmaterialet för dräkten.

På Länsmuseet i Vänersborg finns en mansdräkt från Frändefors. Färgerna i västen översattes i tygbitens randning.
Bindmössan är uppsyddd efter en bindmössa från Flicksäter, buren omkring 1850.
Dräkten var färdig 1977 och visades upp på hembygdsfesten i Rönnastugan.

Besökares och organisationers uppladdade bilder

Bilder med beskrivande bildtexter (gärna årtal när dräkten på bilden syddes)

Vi bearbetar bilderna genom att lägga på metadata för att möjliggöra sökningar.

Om många bilder laddas upp kommer bilderna på sikt att placerar på ”tidslinje” för att besökare ska kunna se hur dräkterna förändrats under 1900-talet.


En liten redogörelse om Frändefors sockendräkts uppkomst.

Måndagen den 8 september 1975 var det möte i Ekebrolokalen då hemslöjdskonsulent Birgitta Olander berättade om folkdräkter förr och nu, det väckte stort intresse hos de närvarande. Och hembygdsföreningen i samband med vuxenskolan fick i uppdrag att orna med en studiecirkel i folkdräkter. Studieorganisatör Gun Andersson fick snart ihop till en cirkel. Tisdagen den 28 oktober samlades 9 deltagare hos AnnMarie Larsson, dessa var

Vi hade alla en önskan att få fram en sockendräkt för Frändefors. Studiematerial utdelades och vi satte genast igång att lösa om dräkter av olika slag. Onsdagen den 19 november reste vi till Lundala vårdhem i Vargön, där Sara Margareta från Lerum i vuxenskolans regi hade uppvisning av ett 30-tal uppsydda dräkter från olika landskap. Vi kanske fick någon ide därifrån. Så var det uppgjort att vi skulle få komma till Nordiska Museet i Stockholm, för att se vad som fanns från Frändefors. Onsdagen den 14 januari 1976 reste vi med tåg till Stockholm. När vi kom fram till Museet var det framlagt i ett rum vad som fanns från Frändefors, det var inte så mycket att välja på. Troligen hade man inte sparat på några gamla kläder. Dåtidens kvinnor kunde ju inte veta att deras kläder skulle bli eftertraktade efter något århundrade. Vi fick också där veta att någon folkdräkt godkänd kunde man inte få. Nu var det bara att resa hem och se om vi kunde hitta något själva. Och deltagarna var energiska. Vi hade ett möte hos Karin Peterson den 9 februari då hade man lyckats få tag i ett täcke, som hade varit en kjol en gång, även ett vackert gammalt förkläde, och en bit tyg som också varit kjol med mycket vackra färger. Man synade alltsammans väldigt noga, både varp och väft för att se om man kunde få fram liknande garner och färger.

På ett studiemöte hos AnnMarie Larsson den 9 mars, var hemslöjdskonsulent Birgitta Olander med och visade prover på olika garner som gick att få, när vi hade bestämt vilka färger det skulle vara. Men vår kurs gick mot sitt slut och vi hade ännu fattat något beslut. Men beslutade gjorde vi att fortsätta med en kurs till hösten.

Så vill jag göra en liten beskrivning av de olika delarna till dräkten. Börjar först med kjolen, innan den blev täcke hade den burits som hel klänning av Sara Larsson f. Andersdotter från Svenningstakan f. 1844 och mormor till Annie Johansson Frändefors som nu hade tyget. Även förklädet är från Annie Johansson, och var hennes mormorsmors Chatarina f. omkr. 1809 gift med Anders Persson, Svenningstakan, och alltså mor till Sara Andersdotter.

Livstycket som det heter och inte väst, väst kallas den som mannen bär. Det tyget som kommit från Dagny Andersson, Frändefors, f.d. Blekslättan. Har varit kjol från början med en annan blus, har Dagnys mormorsmor ägt, Anna Kajsa Olsdotter från Ris F. 181? det måste ha varit en vacker klänning med dessa fina färger och de är exakt samma en del av tyget finns i Rönnässtugan. Snörningen med dess silvernål som är beställd från silversmed i Bohuslän, är ett vackert arbete. Överdelen som den heter här är kort och av bomullstyg, rätt så arbetsam att göra. Spetsen har var och en virkat efter behag. Det har ifrågasatts om det skulle vara virkat men vi har utgått ifrån att våra anmödrar även kunde den konsten som allt annat fint de gjorde. Broschen som vi valde bland många andra är finskt, och har en särskild historia. Det heter om den att då fruarna i Saltdelegationen besökte det nya affärshuset i Kalevla, Kogus i Finland, fick var gäst i gåva en brosch. Hjärtmotivet valdes emedan den verkliga världsfreden börjar i varje människor hjärta. Smycket kallas Salt-hjärtat.

Skorna är måttbeställda och handgjorda från Åke Johansson Falkenberg. Strumporna är röda, och kan köpas i de flesta affärer. Väskan är gjord av samma tyg som i stycket, med svart yllegarnsnodd omkring, som är petat med fingrarna på samma sätt som lingarnssnodden i stycket är gjord.

Mössan som ju är toppen på hela dräkten, är grön till färgen, samma som kjolen. Den är kommen från Karin Brander, Dykällan hennes mormor Karolina Larsson, gift med riksdagsman Anders Larsson, Flicksäter, bar den omkring 1850. Mössan som iv bär är broderad av Anna Johansson, Ed, och monterad av Gerd Hermansson, Uddevalla, det finns några som har broderat den själva.

Så är det bara att önska Lycka till, med den fina Frändefors sockendräkt, och att många damer här i Frändefors men även i förskingring som har rötter härifrån kommer att bära den.

Den 8 juni 1978, Karin Larsson.

Avskrift gjord av Depui.


Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo

Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information