GAGNEFS SOCKEN Under medeltiden var Gagnef till ytan, en enormt stor socken. I början av 1600-talet avsöndrades två separata socknar, Bjursås (1607) och Åhl (1613). Till Gagnefs storsocken hörde också Mockfjärds kapellförsamling (1618/20–1934) som blev egen socken först 1934. Mockfjärd har dock haft ett eget lokalt särpräglat dräktskick helt skilt från moderförsamlingens. Detta är unikt för Gagnef/Mockfjärd, andra kapellförsamlingar följer i stort sett moderförsamlingarnas dräktskick. Gagnef är den sydligaste av socknarna i Övre Dalarna.Socknen gränsar i söder och öster mot bergslagsdalarna och socknarna Grangärde och St. Tuna. En knivskarp gräns för den lokalt särpräglade folkkulturen följer sockengränsen här, liksom mellan övriga dalasocknar. Den nordligaste byn i Stora Tuna ligger nära den sydligaste i Gagnef och kontakterna och umgänget har varit täta mellan dessa avsides och i periferin liggande byar i respektive socken. Trots detta skiljer det nästan 100 år för tidpunkten, när de lokalt särpräglade dräktskicken upphörde i Gagnef respektive Stora Tuna. I Gagnef började männens dräktskick upplösas på 1880-talet i samband med järnvägens framdragande och de alltmer omfattande sågverksarbetena efter norrlandskusten. Yngre kvinnor började på 1920-talet att ibland klä sig i moderiktig klänning. Men fortfarande på 1950/60-talen var många äldre kvinnor dagligen dräktklädda. Den troligen sista som dagligen använde delar av den lokalt särpräglade dräkten sågs 1990 iklädd fransnäsduken vid besök i den lokala matbutiken.
Vi bearbetar bilderna genom att lägga på metadata för att möjliggöra sökningar.
Om många bilder laddas upp kommer bilderna på sikt att placerar på ”tidslinje” för att besökare ska kunna se hur dräkterna förändrats under 1900-talet.
Tygprover
Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)
Tidningsklipp
Tidningsklipp där dräkten visats i media
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo
Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.