GRIPSHOLMSDRÄKTEN
Bakgrund
På våren 1976 beslöt Gripsholms Hushållsnämnd, efter förslag från Stina Johansson, Norr Ekeby, Mariefred, att ta fram en bygdedräkt. Önskemål i den riktningen hade uttryckts från många håll, då det inte fanns någon speciell dräkt från trakten. Målsättningen var att skapa en modern, sval och lättskött, enkel och vacker dräkt.
I maj 1978 var de första dräkterna färdiga och hade då fått sitt nuvarande utseende. Behjälplig i arbetet var Anne-Marie von Stockenström, Södermanlands läns hemslöjdskonsulent.
En dräkt kostade i dåtida penningvärde 5000:- kronor. Totalt vävdes och syddes mellan åren 1978 – 2000 cirka 170 dräkter. Flera dräkter har med åren bytt ägare. Ett häfte med de ursprungliga ägarna finns bevarat.
Dräktens tillkomst
Ett arbetslag bestående av Stina Johansson, Maren von Bothmer, Margit Setterholm, Soveig Hedbor, Lissi Waern och Karin Karlsson bildades och dom skapade tillsammans dräkten. I laget ingick även textilkonstnärinnan Märta Ahlstedt som arbetade fram tygerna.
Det var kjolens tyg som bestämde hur dräkten skulle komma att se ut. Randningen är tagen efter ett bolstervar från Gripsholms slott, troligen från 1700-talet. Den dominerande blå färgen togs upp i västen och kjolväskan och kommer också igen i hättans broderier. Det finns även ett blått förkläde.
Den typiska genomstungna blomman på hätta och väska kallas åtminstone sedan början på seklet för ”Gripsholmsrosen” och återfinns på en kakelugn i Kavaljersflygeln på Gripsholms slott. Modellen på väskan är mycket gammal och förekommer på flera håll i vårt land. Tygerna i kjol och väst är handvävda i bomull. Tekniken är spetskypert med varpeffekt. Förklädena är handvävda i halvlinne i tuskaft med effektränder. Banden är vävda i bomull, tuskaft. Skjortan är av maskinvävt halvlinne. Skjortans spets är handknypplad, modell Sockerudd. Fodret i västen är maskinvävd bomull.
På skjortan och väskan broderades ägarens initialer och årtal.
Till dräkten bärs även en sölja, snörnålar och manschettknappar i silver, samt vita strumpor och svarta skor med silverbeslag.
Några år senare tillkom till dräkten en lång, mörkblå cape med huva, vävd i ylle i kypertteknik.
Tillverkningen
Efter ett omfattande arbete med att intressera sig för andra bygdedräkters utformning skapade Stina Johansson samtliga mönster till Gripsholmsdräkten.
Den som ville förvärva en dräkt kunde köpa färdigvävt tyg och band eller väva själv. Detsamma gällde broderierna som man också kunde utföra själv eller få gjorda av en kunnig brodös.
Sy- och vävkurser startades 1978 av kyrkans studieförbund, för de som ville väva och sy i egen regi. Kurserna leddes av Stina Johansson och Kristina Uddstrand.
Den handknypplade spetsen till skjortan knypplades av en kvinna från trakten.
Beslag till väskan samt skoprydnad är tillverkade av lokala konsthantverkare i alpackasilver (nysilver), medan övrigt silver gick att köpa i stadens lokala Ur och Guldsmedsaffär.
Mariefreds Hembygdsförening har i dagsläget tillgång till två Gripsholmsdräkter.
En dräkt finns också i Skansens Klädkammare.
Mariefreds Hembygdsförening förvaltar Gripsholmsdräkten sedan 2024.
Mönster, vävnotor, tyger, tidningsartiklar och annan dokumentation är sedan dess införlivade i föreningens samlingar.
2024-11-06
Information – Beskrivning
Kjol: Bomull, spetskypert med varpeffekt. Tyget är randigt i rosa, oblekt och flera nyanser blått.
Livstycke: Samma kvalitet som kjolen men i enfärgat blått. Fodrat med oblekt bomull. Framkanten är avrundad i nederkant, har insydda styvnader och snörs genom sydda hål med ett smalt band i dräktens färger. Snörnålar av silver. Rundad nederkant bak.
Förkläde: Vitt halvlinne, tuskaft med effektränder. Banden är handvävda i bomull, tuskaft. Det finns även ett förkläde i samma blå färg som livstycket.
Överdel: Halvlinne. Nedvikt krage kantad med en smal handknypplad spets. Sprund fram som pryds med ett broderi i blått samt årtal för tillverkning och bärarens initialer i rosa. Ärmen rynkas mot en manschett som knäpps med länkknappar i silver.
Hätta: Sydd i samma tyg som överdelen. Hålls samman i nacken med ett band. Broderad med den sk Gripsholmsrosen i två blå nyanser samt rosa.
Väska: Samma blå tyg som livstycket. Broder med Gripsholmsrosen i rosa, vitt och ljusblått, samt årtal för tillverkning och bärarens initialer. Kantad med handvävt band i dräktens färger. Fästs i linningen med ett hjärtformat beslag av silver.
Silver: Handgjorda beslag i alpackasilver till väska och skor. Valfri dräktbrosch.
Ytterplagg: Mörkblå cape i kypertvävt ylle, med krage och huva.
Till dräkten bärs vita strumpor och svarta skor.
Besökares och organisationers uppladdade bilder
Gerd Boëthius berättar:
”Jag sydde min dräkt 1985 med stöd från mina barns farmor Karin Karlsson. Karin var gift med konstnär Harry Karlsson, vars farmor Hanna Karlsson jobbade på Gripsholms slott. Historien om bolstervaret finns i boken om Harry. Beslag till väska, manschettknappar, snörnålar samt skoprydnad tillverkades under en tid av min far Per-Olof Boëthius.”
Tygprover
Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)
Informationsfiler
PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.
Tidningsklipp
Tidningsklipp där dräkten visats i media
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo
Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.