Socknar i Simrishamns kommun: Östra Hoby, Borrby, Hammenhög, Hannas, Östra Herrestad Socknar i Ystads kommun: Hörup, Ingelstorp, Löderup, Valleberg, Glemminge, Stora Köpinge. Socknar i Tomelilla kommun: Bollerup, Tosterup, Östra Ingelstad, Smedstorp, Kverrestad, Benestad, Onslunda, Spjutstorp, Ullstorp, Tryde, Övraby, Tranås, Tomelilla köping, Stora Köpinge socken
Information – Beskrivning
Gillesdräkt:
Gillesdräkten är bara en variant av Ingelstadräkten. Dräktskicket varierade nämligen inte bara geografiskt utan också med årstider och hög-tider, med vardag och fest, med fattigdom och rikedom, med ålder och civilstånd. Begär specialinformation om övriga varianter.
Röd kjol av ylle, längd 15-20 cm från golvet. Livstycke av brokad, kantat med gröna eller blå sidenripsband, sammanhållet med snörkedja av silver trädd genom ringar eller maljor av silver eller tenn. Blus av bomull med linnekrage broderad med stopphålsöm med eller utan spets i kanten, halssmycke av silver eller tenn. Randigt förkläde med varp och inslag av bomull. Rött är huvudfärgen. (Högtidsdräkten har vitt förkläde). Bröstduk av rött ylle dekorerad med blomband och guldgaloner eller pärlbroderi i i tulpanmönster. Huvudbonad: röd lock för ung ogift flicka, vit klut för gift kvinna, rödrutig schalett kan användas av både gift och ogift. Ytterplagg: svart klädesjacka med kanter av blått eller grönt siden. Svarta strumpor samt svarta lågskor utsmyckade med silver eller tenn-spännen eller blå rosetter av siden
Från Charlotts Weibulls informationsmaterial. Ägare till materialet, Burlövs kommun. Digitaliserat av Depui.
Besökares och organisationers uppladdade bilder
Tygprover
Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)
Informationsfiler
PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.
Charlotts Weibulls informationsmaterial. Ägare till materialet, Burlövs kommun. Digitaliserat av Depui
Tidningsklipp
Tidningsklipp där dräkten visats i media
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.