Den drivande kraften vid skapandet av Lännadräkten var Ingrid Abrahamsson, och hon var även “syfröken” för de första som tillverkade sina dräkter. Ellen Eriksson och Anna-Greta Zeisig var också med och forskade fram dräkten. Den premiärvisades första advent 1997, herrdräkten samma datum två år senare,1999. Efter Ingrid tog Siv Sonestedt över som fröken när fler ville sy dräkter.
Inför skapandet av dräkten gjordes efterforskningar i hur man klätt sig i trakten. Kontakter togs med Nordiska muséet och Skansen. Äldre textilier från bygden inventerades.
Inspiration kom också från Gustaf Ericssons nedteckningar av folkminnen och sedvänjor i Södermanland under 1800-talet.
Tobak odlades förr allmänt i Länna och Härads socknar. Att odla tobak var ett sätt att komma över kontanter för nödvändiga utskylder. Ingrid Abrahamsson citerar Gustav Eriksson:
“Den bästa jorden avsattes för denna odling. Alla i familjen plus drängen fick varsin bit att odla på, dock icke pigan. I Källstugan talar man fortfarande om ”tobakslisten”, där det var fin jord. Det var mycket arbete med att dra upp plantor och plantera. Var och en fick plantera ut sina plantor, rensa, vattna och sköta om sin list. Sedan när plantorna var färdiga, drogs de upp och hängdes i knippor till tork på vinden. På senhösten när skörden var över, togs tobaksknippena ner och lastades på hästkärran och man for till Stockholm för att sälja sin tobak. Resan tog en vecka och var ett stort äventyr kan man tänka.
Alla som skött om sina plantor fick behålla de kontanter som deras tobaksplantor inbringat, även drängen. Eftersom pigan inte fått någon egen list att sköta, kunde hon genom att sköta drängens plantor få del av hans andel.”
Till minne av detta är livstycket på kvinnornas sockendräkt broderat med tobaksblommor och även dräktens smycken pryds med dessa blommor.
För mer information om dräkten kontakta Länna Hembygdsförening.
Information – Beskrivning
Kvinnodräkt
Kjol: Halvylle, randigt i svart, rött, gult, grönt och blått. Har sitt ursprung i ett tygprov (Nordiska Muséet) insamlat av Anne-Marie von Stockenström, tidigare Hemslöjdskonsulent i Sörmland.
Livstycke: Rött kläde, broderat med tobaksblommor i vitt och grönt samt med flätsöm och kråkspark i vitt. Livstycket har rundade skört kantade med sämskskinn (rester från gubbarnas byxor) och snörs fram med en grön silkessnodd genom sydda hål i grönt.
Förkläde: Vitt med bård i munkabälte i rött och grönt. (Kopia av gammal paradhandduk)
Överdel: Vit bomull med broderier på krage och manschetter. (Efterstygn, trädd flätsöm och knutar) och försedd med handknypplad spets, ”Lännaudden” komponerad av Ingrid A. Modellen är samma som Vingåkersdräkten.
Huvudbonad: Hilka i vitt med broderier i grönt och försedd med spets runtom. (Lännaudden) Broderier efter foto av kakelugn på Länna bruk.
Kjolväska: Svart och rött kläde, broderad i grönt, gult och rött samt kantad med sämskskinn och med väskspänne i silver. Väskspännet, prytt med tobaksblomma, ritades av Ingrid A samt utfördes av silversmed Elisabeth Noreen i Strängnäs.
Brosch: Lännabroschen, även den prydd med en tobaksblomma, ritades av Ingrid A samt tillverkades av Elisabeth Noreen.
Till dräkten bärs vita strumpor och svarta skor. (eller träskor enligt G.E)
Herrdräkt
Väst: Samma tyg som kvinnodräktens kjol. Lång modell med liten ståkrage. Stolpfickor. Fodrad med oblekt linne. Knäpps fram med åtta mässingsknappar.
Byxor: Gula mollskinnsbyxor (ursprungligen sämskskinn) Lucka fram, knäpps med mässingsknappar. Klockficka. Knäpps vid knät med fyra mässingsknappar.
Skjorta: Samma som kvinnodräkten, men med en smalare spets. (Nunneudden, gammal Vadstenaspets)
Livrock: Svart (mörkblått) kläde, kantad med röd passpoal. Modell som Vingåkersdräkten.
Svarta skor med plös, vita strumpor
Besökares och organisationers uppladdade bilder
Tygprover
Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)
Informationsfiler
PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.
Tidningsklipp
Tidningsklipp där dräkten visats i media
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo
Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.