Ludgo-Spelvik

Modellen är komponerad och uppsydd 1986 av Ylva Johansson i Håcknesta, Spelvik och Ulla Pettersson i Furuborg, Ludgo. Tyger och detaljer är hämtade från äldre material i Ludgo-Spelviks historia. Dräkten förvaltas av Ludgo-Spelviks Hembygdsförening.


Södermanland, Ludgo-Spelvik. Församlingskarta.

Information – Beskrivning

Beskrivning av Ludgo-Spelviks sockendräkt

Kjolen: Förlagan till tyget kommer från ett lapptäcke, tillverkat av Anna Pettersson (Ludgo-Pelles mamma) 1888 – 1977, Brunnsvik, en utgård till Sofielund. Tyget är i tuskaft med svart bomullsvarp och med inslag i marinblått redgarn. Tygets vävbredd tas till kjolens längd. Kjolen, i helt stycke, knäpps fram med en slät 15 cm bred platta som läggs omlott med sprund. Från plattan utgår 7 släta, lagda veck (på vardera sidan) och bildar motveck bak. Linningen är mycket smal och knäpps med tryckknapp och hyska och hake. Vidd 2,30, längd 20 cm från golvet.

Livet: Sys i samma tyg som kjolen, fodras med linne. Klipps till i tygriktningen, midjelångt med två insyningar fram och bak. Insyningen kan, om så behövs, löpa ända fram till ärmhålet på framsidan. Livet snörs genom 6 snörhål tränsade i blått i vardera framkanten. Snoddar tvinnas av vinröd tråd (samma som i banden), 4m X 10 trådar av 16/2. Snörnålar i silver.

Väskan: Väskan är sydd efter ett handlin tillhörande en svart mässhake från 1700-talet som finns i Ludgo kyrka. Ringningen fram på väskan går igen från livet. Väskan är kantad med bomullsband (samma som på förklädet). En vinröd blåklint broderas mitt fram med moulinegarn nr 3350. Blåklintens mönster är från en brickduk, ca 1860, Håcknesta, Spelvik. Väskan knäpps fast på kjolen.

Förklädet: Tyget är hämtat från samma lapptäcke som kjolen. Det är  varprandat i vitt, ljusblått, marin och vinrött. (16/2) Förklädet har en 17 cm bred platta fram och fyra eller fem lagda veck på vardera sidan. Ett knytband bildar linningen och knyts på vänster sida. Längd 8 cm kortare än kjolen.

Skjortan: Modellen är från en bäddjacka efter Lisa Falk, Torpesta, Ludgo 1920. Den sys i vitt bomullstyg, med spegel fram, fyra knapphål och stående krage med hårnålsvirkad spets. Den har tre lagda flatveck på axeln, rynkad ärm mot handlinningen, som är utan knäppen, med hårnålsspets runt kanten. Hemsydda trådknappar.

Broschen: Håller ihop skjortan i halsen. Den är av silver och utförd av Arthur Orlander, Nyköping. Mönstret är från kantflätningen på dopfunten i Spelviks kyrka, 1100-tal.

Mössan: Mössan är efter Fina (Josefina Anderson 1850 – 1942) i Håcknesta, Spelvik. Stommen är styvt papper (sockerpåse med limmade remsor) med 6 små veck på vardera sidan i nacken. Den kläds med vinröd bomullssatin. Handknypplad spets framtill, “blåklint och rågax” fastsatt med näsdukslinne nr 77.

Halskläde/huvudduk: Vävd i tuskaft i bomull. Rutig i oblekt, vinrött och mörkblått, avslutad med frans.

Till dräkten bärs vita bomullsstrumpor och svarta pumps med halvhög klack och med fyrkantigt spänne.


Besökares och organisationers uppladdade bilder

Södermanland, Ludgo-Spelvik. Ulla-Britt Kristoffersson i Ludgo-Spelviks sockendräkt. Bilder tagna i samband med projektet “Sörmländska Bygdedräkter” 2024. Ett samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland och Södermanlands Hembygdsförbund. Fotograf Karin Edlund
Södermanland, Ludgo-Spelvik. Ulla-Britt Kristoffersson i Ludgo-Spelviks sockendräkt. Bilder tagna i samband med projektet “Sörmländska Bygdedräkter” 2024. Ett samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland och Södermanlands Hembygdsförbund. Fotograf Karin Edlund
Södermanland, Ludgo-Spelvik. Bindmössan är klädd med mörkröd bomullssatin och prydd med en handknypplad spets. Ulla-Britt Kristoffersson i Ludgo-Spelviks sockendräkt. Bilder tagna i samband med projektet “Sörmländska Bygdedräkter” 2024. Ett samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland och Södermanlands Hembygdsförbund. Fotograf Karin Edlund
Södermanland, Ludgo-Spelvik. Blusen är kantad med en hårnålsvirkad spets och knäpps med handgjorda trådknappar. Broschen är av silver och utförd av Arthur Orlander, Nyköping. Mönstret är från kantflätningen på dopfunten i Spelviks kyrka, 1100-tal. Ulla-Britt Kristoffersson i Ludgo-Spelviks sockendräkt. Bilder tagna i samband med projektet “Sörmländska Bygdedräkter” 2024. Ett samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland och Södermanlands Hembygdsförbund. Fotograf Karin Edlund.
Södermanland, Ludgo-Spelvik. Kjolväskan pryds av en broderad blomma och kantas med ett vävt band. Ulla-Britt Kristoffersson i Ludgo-Spelviks sockendräkt. Bilder tagna i samband med projektet “Sörmländska Bygdedräkter” 2024. Ett samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland och Södermanlands Hembygdsförbund. Fotograf Karin Edlund.

Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media

Södermanland, Ludgo-Spelvik. Ludgo tidning.

Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information