Nordmarks härad
Information – Beskrivning -Bilder
Dräkten syddes upp 1873, på beställning, för att skänkas till Nordiska museet. Man rådfrågade byskräddare Ola Bryntesson, född 1798, vad han mindes om dräktskicket. Han var närvarande när dräkten syddes upp av två yngre skräddare hos Henrik Söderman, Bön. 2 kvinnodräkter, sommar och vintervariant syddes upp för att visas på utställningar i Wien 1873 samt Världsutställningen i Paris 1878, för att sedan ingå i Nordiska museets samlingar.
Läs mer: Möte med mode, Berit Eldvik 2014, Kring Värmlands folkliga dräktskick, Anna – Maja Nylén 1973 och Svenska folkdräkter, P.G Wistrand 1907.
Linneplagg: Särk av linne. Rund ringning i halsen, ärmen är veckad mot ärmlinningen, broderad med röda korsstygn och blå kedjestygn. Det finns två lika särkar bland de plagg som syddes upp 1873 för att skänkas till Nordiska Museet.
Kjol: Flera olika randiga kjolar från socknen finns på Nordiska museet, uppsydda 1873. Linnevarp och ullinslag i blått, rött, grönt, gult, vitt och lite ljusare blått är färgerna som finns i de olika randningarna. Veckad i midjan. Ibland flera kjolar på varandra.
Livstycke: Rött barkantyg. Detta är en kopia av ett bevarat livstycke. Det finns flera olika bevarade livstycken, samtliga av fina köpetyger.
Förkläde: Ylleförkläde med vit botten och röda ränder, där det bland annat ingår en ikatfärgad randning. Kopia av förklädet på Nordiska museet från 1873, benämns som vinterförkläde. NM 0001049.
Ett randigt bomullsförkläde i gult och blått benämns som sommarförkläde. NM 0001048.
Kjolsäck: Blå och röd ”kjorteltaska” , två fastsydda på ett ylleband. Handvävt ylletyg i tuskaft. NM 0002489.
Huvudbonad: Linnehatt och huvudbindel av linnebatist. Bindeln är ett 3-kantigt tyg, som viks ihop till en ungefär 6 cm bred remsa, som läggs om huvudet, efter oppombindningen, ändarna korsas i nacken, linnehatten sätts på och bindeln forsätter utanpå linnehatten och knyts uppe på hjässan. 2 hattar på varandra till vintern. Bevarade plagg finns på Nordiska museet.
Halskläde: Av naturvit bomull, tryckt med blommor och blad runt om och hörnbuketter i bleka färger. Kopia av plagg från 1873 på Nordiska Museet, NM 0002502. I anteckningarna kallas halsklädet för ”spetakläde”. Halsklädet kan bäras nedstoppat i urringningen eller fästas med silversölja.
Smycken: Hjärtformad och krönt sölja. NM 0002503 a-b.
Strumpor: Vitayllestrumpor där man sytt på röda vadmalshälar. Specialplagg för socknen. Strumporna hålls uppe med flätade strumpeband av ullgarn i färgerna grått, mörkgrönt och laxrosa. Båda plaggen finns på Nordiska Museet. NM 0002508 a-b.
Skor: Svarta svenskeskor. Finns en bevarad speciell sko från Östervallskog på Nordiska museet, med klack långt in under foten och med nävermellansulor.
Ytterplagg: Tröja av blå vadmal, nysydd 1873 i äldre modell. NM 0002486. Finns även en grön tröja från Boviken.
Särk, helsärk av linne (den har ingen påsydd nederdel). Ärmen är veckad mot ärmlinningen, broderad med röda korsstygn och blå kedjestygn. Det finns två lika särkar bland de plagg som syddes upp 1873 för att skänkas till Nordiska Museet.
Bild och textmaterial från Carina Olsson, Hemslöjdskonsulent – Region Värmland. 2020-07-30.
Tygprover
Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)
Informationsfiler
PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.
Tidningsklipp
Tidningsklipp där dräkten visats i media
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.