Säkerligen har i en hel del av Östergötlands socknar burits utpräglade sockendräkter. Sedan dessa emellertid inom socknarna bortlagts och rester av desamma insamlats till museerna, samt av hemslöjdsföreningarna kopierats, har Skedevi kvinnodräkt så att säga fullständigt slagit de andra ur brädet samt kommit allmänheten att tro, att denna enda verkligen varit allenahärskande. Man har även givit den det fullständigt missled-ande namnet ” östgötadräkten ” , då den i verkligheten burits endast i Skedevi socken. Att nämnda dräkt ” slagit igenom ’ , som den gjort, är dock förklarligt nog, den är enkel, vacker och klädsam samt sammansatt av stoffer, som äro relativt lätta att anskaffa.
(Ur Gerda Cederblom: Svenska Allmogedräkter)
Information – Beskrivning
TRÖJA, av blått kyprat ylletyg. Knäppes framtill med hakar och hyskor.
HALSKLÄDE. Vitt, kvadratiskt tunt bomullstyg med broderad tyllbård. Vikes i tresnibb.
SMYCKE. Hjärtformig sölja med skålformiga hängen.
HUVUDBONAD. Fyrkantigt tunt vitt, stärkt bomullstyg, som ligger i tre-snibb och knytes baktill, så att en snibb står snett uppåt och den andra snett ned-åt. Bäres av gift kvinna.
LIVSTYCKE av röd vadmal eller helylle, fodrat med oblekt linne samt kantat med gröna sidenband. Framtill hophäktat med hakar och hyskor.
BINDMÖSSA, broderad. med stycke. Stycket kan bestå av broderad tyll, eventuellt tyll och knypplad spets eller enbart bred, knypplad spets. Unga flickor bär med fördel rött hårband.
FÖRKLÄDE av randigt bomullstyg i vitt, blått och rött. Vid midjan rynkat, fästat vid mönstervävt band, knytes vid sidan.
KJOL av rött halvylle, med ränder i grönt, vitt, blått och gult. Skoning nedtill och i midjan fint lagda rynkor. Dock utan rynkor framtill ca 15 cm. Knäppes under förklädet.
STRUMPOR, vita eller röda.
SKODON, av skinn eller läder med låga klackar.
Besökares och organisationers uppladdade bilder
Bilder med beskrivande bildtexter (gärna årtal när dräkten på bilden syddes)
Tygprover
Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)
Informationsfiler
PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.
Tidningsklipp
Tidningsklipp där dräkten visats i media
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo
Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.