Askers härad
Det folkliga dräktskicket i landskapet har få karakteristiska drag. I en enda socken höll man i viss mån fast vid en egen dräkt, nämligen i Stora Mellösa på Hjälmarens södra strand. De bevarade dräkterna från Mellösa är dock alla präglade av ganska sena moden, som går igen i kvinnodräktens korta liv och de smalrandiga tygerna. Mans-dräkterna fick på 1800-talet i än högre grad en allmän modekaraktär. Det finns ganska många uppgifter om den ”forna” dräkten i Stora Mellösa, som uppenbarligen innehöll åtskilliga av de element som man är van att hitta i ålderdomliga dräkter, långrockar med häktor och broderi i ryggen, långa västar med stora ficklock, enfärgade kjolar och huvuddukar av vitt linne liksom skörttröjor som räckte till knäna.
Utdrag ur Folkdräkter och bygdedräkter från hela Sverige av Inga Arnö Berg och Gunnel Hazelius Berg
Stora Mellösa ligger knappt två mil från gränsen till Sörmland och Vingåker. Av gammalt uppehölls livliga förbindelser mellan dessa båda socknar. Vingåkersborna saluförde sina produkter i Mellösa och Mellösabönderna for regelbundet på marknad till Vingåker och sålde ärter, bönor, fläsk, fisk, vävnader o.s.v. Kanske är det kontakten med det traditionsfasta dräktskicket i Vingåker som, åtminstone delvis, förklarar varför de sista spåren av egentliga folkdräkter i Närke kom att finnas just i Stora Mellösa. Här bars särpräglade dräkter ännu strax efter 1800-talets mitt.
Stora Mellösa synes varit den socken, som längst bibehållit sin sockendräkt. De gamla tala där ännu om vilken glad syn kyrkbacken om söndagarna erbjöd med den högtidsklädda ungdomen; flickorna i sina granna mössor och vita budingar (= överdelar) och gossarna i sina blåa långrockar, vita linnebyxor, röda och vita strumpeband samt gröna skinnkasketter.
Ur Svenska allmogedräkter
Information – Beskrivning
Fritextfält (gärna information om när, hur och av vem dräkten togs fram, utförlig information kan byggas som separat stycke med egen rubrik)
Detta område på sidan delas upp i stycken, varje informationslämnare får här sitt eget stycke. (Fritextfälten kommer att tillgänglighetsanpassas då att besökare kan få texten uppläst, detta för att uppfylla EU-s webbdirektiv)
Besökares och organisationers uppladdade bilder
Bilder med beskrivande bildtexter (gärna årtal när dräkten på bilden syddes)
Vi bearbetar bilderna genom att lägga på metadata för att möjliggöra sökningar.
Om många bilder laddas upp kommer bilderna på sikt att placerar på ”tidslinje” för att besökare ska kunna se hur dräkterna förändrats under 1900-talet.
Tygprover
Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)
Informationsfiler
PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.
Tidningsklipp
Tidningsklipp där dräkten visats i media
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo
Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.
Den här sidan har vi publicerat för att visa hur information som laddas upp kommer att publiceras.