Stranda härd omfattar socknarna Oskarshamn, Döderhult, Påskallavik, Mönsterå och Ålem
Information – Beskrivning
Dräkten rekonstruerades 1963.
Dräkten kallas ”sommardräkt” och de olika dräktdelarna går tillbaka på original funna i Mönsterås och Döderhult från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.
Kjol: Kjol av halvlinne med smala ränder på längden i färgerna blått, grönt, gult, rött och vitt mot benvit botten. Kjolen är sydd i ett stycke med söm i vänster sida med ett 22 cm långt sprund upptill med fastkastad fodersficka. Kjolen är rynkad mot en 1,5 cm bred linning, som knäpps i vänster sida i sprundet med hakar och hyskor.
Kjolen har en 10 cm bred fåll som är uppsydd för hand. Dess längd btir vara 20 cm från golvet.
Tröja: Tröja av samma tyg som kjolen med långa ärmar och skört i ryggen.
Ryggen har 3 längsgående sömmar, som nästan går ihop nedtill, och avslutas med ett skörtveck. Sidosömmar saknas, men nedtill i sidan är en kil infälld med en tvärsöm upptill, som bildar ett skört.
Framstyckena ör sydda med bröstskärning, som går uppifrån axeln ända ned till nedkanten. Framstycket häktas ihop kant i kant med hakar och hyskor.
Rund halsringning som går ned i en spets framtill. Halsringning och framkanter ör fodrade med vit kyprad bomullsväv, som är vändsydd kant i kant med västtyget och stofferat för hand. Ryggen tir fodrad med samma bomullstyg, även det stofferat för hand.
Långa ärmar med två sömmar, en upptill i ryggen under axeln och en framtill nästan i ärmhålan. Ärmen är något rynkad upptill mot axeln och smalnar av nedtill vid armleden, där den är uppvikt med en 3 cm bred fåll, sydd för hand.
Tröjan är i nedkanten fållad förhand med en 0,5 cm bred fåll. Knytes i midjan med ett bomullsband, fastsytt på baksidan med 3 hakar, som hakas fast i kjolen.
Förkläde: Nedkantens bredd: 79 cm, Knytbandens längd: 160 cm
Förkläde av oblekt handvävt bomullstyg med vävda rektangulära rutor som om vartannat möter 5,5 x 3 cm och 5,5 x 2 cm och nedtill, 10 cm från nedkanten, en bård med rutor som ar 5,5 x 5,5 cm med en broderad blomkvist i varje ruta i oblekt bomullsgarn, tambursöm (samma broderi som på halsklädet).
F6rkltidet tir rynkat mot en 2,5 cm bred linning som knytes i ryggen. Långsidorna har en 0,5 cm bred handsydd fåll och nedkanten en 1,3 cm bred fåll.
Förklädet bör vara 5 cm kortare än kjolen.
Halskläde: Halskläde, kvadratiskt, som vikes i tresnibb vid påsättningen, handvävt oblekt bomullstyg med vävda kvadratiska rutor som möter 5,5 x 5,5 cm.
Yttersta snibben tir broderad med 3 små blomkvistar med 3 blommor på varje kvist. Tambursöm med oblekt bomullsgarn.
Halskläde är fållat för hand med en 0,5 cm bred fåll. 60*62 cm
Huvudbonad: Bindmössa, rundkullig mössa, överspänd med gråblå kyprad bomullsväv. Fodrad med vit siden. 8 lagda veck i nacken mot varandra, 4 på varje sida om sömmen.
Stel rosett i nacken: Längd 10,5 cm, höjd 2 cm. Söm från pannan till nacken. Sömmen och kanterna ar fastade med prickstygn. Vitt bomullsband (bredd 1 era) i vilket det s.k. stycket sitter. Stycket ar något rynkat och består av vit bomullstyll som är broderad med vitt moulinigarn. Broderad genomträdning, blommor och blad. Kantat med en smal knypplad kantspets, 1 cm bred.
Mössan saknar broderi.
Smycke: Höjd 2,8 cm, Längd 6, 1 cm
Silverbrosch bestående av två kvadrater, 3 x 2,8 cm, med avhuggna hörn. Kvadraterna sammanhålles med ett fastlödat silverband.
Garnerade med sick-sackbårder och små kvadrater i varje hörn.
Stämplas på baksidan.
Besökares och organisationers uppladdade bilder
Bilder med beskrivande bildtexter (gärna årtal när dräkten på bilden syddes)
Tygprover
Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)
Informationsfiler
PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.
Tidningsklipp
Tidningsklipp där dräkten visats i media
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo
Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.
Information – Beskrivning
Ålem
Dräkt från Ålem
Efter fem års arbete är dräkten från Ålem färdig. Något gammalt klädesplagg, som har bevarats från någon dräkt, som var allmänt buren här i Ålem hade vi inte.
Om det har funnits någon, har den säkert dött ut för mycket länge sen.
Vi hade en bindmössa bevarad, det visste vi när vi började; vi visste också, att den kom från en gård i Lindersmåla, i Ålem.
Vi har läst många bouppteckningar, och vi har pratat med många människor för att om möjligt hitta några kläder, som fanns bevarade från förr i tiden. Förkläden och förnings
dukar finns det många. Värre är det att hitta kjolar, överdelar och livstycken. De slets förmodligen ut, kanske hamnade de till slut i en trasmatta.
Så småningom hittade vi en röd kjol och senare också en ärmlös, rutig jacka med samma bottenfärg som kjolen. Dessa stannade vi vid.
Kläderna har vi hittat hos släktingar till en kvinna, som levde i mitten av 1800-talet på den gård i Lindersmåla, varifrån mössan kommer. Hon hette Kristina Andersdotter. Vi vet inte, om kläderna har sitt ursprung i Ålem, vi vet inte heller, om Kristina bar dem tillsammans, men vi tror oss veta, att de härstammar från henne.
På flera av plaggen, vi hittat hos hennes släktingar finns ett K inbroderat.
Vi har vävt upp tygerna med de garner, som nu finns, sedan analyser och vävnotor till de olika delarna har gjorts upp av Hemslöjden.
När det sedan gäller modellerna, har vi också sett, hur andra hembygdsdräkter här i trakten har sett ut. En hel del finns också att läsa i Alemsboken.
För det nu färdiga resultatet är vi ett stort tack skyldiga alla som välvilligt ställt upp och lånat oss olika klädesplagg, till Hemslöjden som hjälpt oss med sitt kunnande, och till de nuvarande ägarna till gården i Lindersmåla: Bertil och Ing-Britt Carlsson, och Svea Edin, Mönsterås.
Tygprover
Informationen kommer från Kalmar läns hemslöjd.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.